top of page

Ska ni åka på semester?

Många av oss tycker om att åka på semester och ladda upp batterierna - men vad gör vi med våra katter under tiden? Har du bestämt vad som händer med din katt medan du ligger på stranden?


Det är alltid roligt att sätta sig ned och planera inför kommande semester och många tar sig tiden att planera månader i förväg - men glömmer bort att planera hur familjens katt ska tas om hand medan de är borta. Det är viktigt att tänka på detta i god tid och hitta ett alternativ som passar just din katt! Enligt den svenska djurskyddslagen ska en katt ha tillsyn minst två gånger per 24-timmars period och oftare ändå om katten är ung, sjuk eller skadad. Syftet med denna artikel är att hjälpa dig med vilka alternativ som finns tillgängliga, vad som passar just din katt och vad du ska tänka på när du väljer kattvakt/kattpensionat.

Ska ni åka på semester? Vad händer med katten när ni är borta?
Ska ni åka på semester? Vad händer med katten när ni är borta?

V I L K A A L T E R N A T I V F I N N S D E T ?

  • Kattvakt - någon kommer och kollar till katten flera gånger per dag

  • Husvakt - någon kommer och bor i ditt hus och håller koll på både hus och katt

  • Kattpensionat

Beroende på din katt, passar vissa av dessa alternativen bättre än andra.



V I L K A A L T E R N A T I V F I N N S D E T I N T E ?

Att bara lämna katten ensam för den "klarar sig alltid", är INTE ett alternativ till hur man löser situationen under semestern.



VEM ÄR DIN KATT?

Alla katter har olika personligheter och temperament tillsammans med tidigare erfarenheter. Det är viktigt att tänka på dessa saker när det är dags att bestämma vad som ska göras med katten medan ni är på semester:

  • Kattens ålder och hälsostatus

  • Kattens temperament och beteende

  • Hur social katten är (mot andra människor och katter)

  • Kattens livssituation (är det en inne-/utekatt? Aktiv?)

Det som funkade för din grannes katt kommer inte nödvändigtvis fungera även för din katt.


HÄLSA

Är din katt i behov av regelbunden medicinering? Exempelvis, om din katt har diabetes, epilepsi eller njurproblem. Eller är din katt gammal? Äldre katter kan ha hälsoproblem som kräver speciell vård och omhändertagande. I dessa fall är det viktigt att hitta en omhändertagare som kan ge katten sin medicin och säkerställa att katten mår bra.


TEMPERAMENT & BETEENDE

Om din katt inte uppskattar andra människor och katter, är det ingen god idé att lämna in katten på ett kattpensionat, där den kommer mötas av en ny miljö, okända människor och katter, då detta med största sannolikhet kommer vara en mycket stressande upplevelse för katten.


Vet du vem din katt är?
Vet du vem din katt är?

H U R L Ä N G E S K A N I V A R A B O R T A ?

Beroende på hur länge ni ska vara borta, kan alternativen variera. Exempelvis, om ni bara ska vara borta en någon enstaka dag, kanske det är ett bra alternativ att lämna katten hemma med en kattvakt som kollar till katten två gånger om dagen. Ska ni vara borta flera dagar, eller veckor, måste du hitta en annan lösning - antingen någon som bor i huset tillsammans med katten eller ett kattpensionat.


KATTVAKT

Oavsett om du använder dig av en släkting, kompis, granne eller betald kattvakt, som kommer flera gånger per dag och ger din katt mat, vatten, rensar lådor och uppmärksamhet, är det viktigt att du har en person som är:

  1. Pålitlig - säger de att de ska göra något, så gör de också det

  2. Kunnig - de vet vad, hur och varför de ska göra saker och uppgifter

Och en annan viktig grej - de måste tycka om katter!


Om du betalar för en kattvakt, fråga alltid efter referenser och prata med andra kattägare som använt sig av tjänsten.


Oavsett vem som kollar till din katt är det alltid en god idé att lämna en lista till dem med följande information:

  • Kattens preferenser och rutiner (när får den mat, hur mycket och vart)

  • Telefonnummer till och information om kattens veterinär

  • Försäkringsinformation (vilket bolag,försäkringsnummer samt ägarens personnummer)

  • Kontaktnummer till närmsta kvälls- & nattöppna djursjukhus, om olyckan är framme, samt ett nummer där djurägaren alltid kan nås, alternativt till en kontaktperson som kan föra djurägarens talan

Se alltid till att du lämnar tillräckligt med mat och kattsand för att räcka under hela resan - och gärna lite extra!


De positiva sidorna med att ha en kattvakt är att det tillåter katten att stanna i sitt eget territorium, vilket leder till mindre stress. För äldre katter kan en ny miljö vara förvirrande och för katter med speciella behov (exempelvis döva eller blinda katter) är det kanske inte ens ett alternativ att flytta katten någon annanstans.


De negativa sidorna är att om du har en social katt, kan den känna sig ensam och uttråkad när den lämnas ensam långa perioder varje dag. Om du har en väldigt skygg katt, kanske inte ens kattvakten ser skymten av katten under sina besök och kan inte bedöma om den mår bra eller ge medicinering. Kattungar och ungkatter ska inte lämnas ensamma längre stunder, då de är experter på att hamna i knipor. Om din katt är van att gå ut när den vill, men inte längre kan göra det eftersom ingen är hemma för att släppa ut/in den, kan den bli frustrerad och stressad.


Att få vara i sin hemmiljö är oftast minst stressande för katten.
Att få vara i sin hemmiljö är oftast minst stressande för katten.

K A T T P E N S I O N A T

Om du inte kan lämna katten i hemmet, oavsett anledning, är ett kattpensionat ett bra alternativ - förutsatt att det är väldesignat och välskött. Fastän många katter inte uppskattar att lämna sitt hem, finns det möjligheter att hjälpa dem känna sig säkrare och kunna slappna av enklare i en ny, inrutad miljö.



VAD ÄR ETT BRA KATTPENSIONAT?

Att förstå vad som utmärker ett bra kattpensionat hjälper dig veta vad du ska titta efter när du letar efter pensionat för kommande semester. Det gäller att hitta det pensionat som passar din katt bäst och du ska alltid besöka pensionatet innan du bestämmer dig. Det ska vara rent och inte lukta avföring, katter från olika hem ska hållas separat i egna boxar.



SMITTSKYDD

Det absolut viktigaste är att de som jobbar på kattpensionatet förstår vikten av smittskydd och vet hur detta ska göras i praktiken, för att hindra smittspridning mellan de inneboende katterna. Renlighet är A och O, tillsammans med barriärer mellan boxarna, så att en katt inte kan nysa på en annan katt, exempelvis. Vanliga smittskyddsvägar är via droppar (som vid nysningar), pälsvårdsredskap (både borstar och händer!), matskålar, avföring och via kläder/filtar. Det är här som designen och skötseln av kattpensionatet spelar stor roll. De anställda bör vara extra noggranna med att tvätta händerna mellan varje box, att inte blanda ihop matskålar, filtar eller avföringsskopor.


Kattpensionatet ska kräva att alla katter är vaccinerade!


Undvik pensionat där alla katter huseras tillsammans, i en enda stor box, eller där de delar en och samma rastgård!



BOXARNA

Boxarna ska vara individuella (har du mer än en katt som ska bo på pensionatet, och de tycker om varandra, kan de med fördel bo tillsammans, om de inte uppskattar varandras närhet bör de separeras för att förhindra att göra mer skada till deras relation). Boxarna ska vara välskötta utan hål eller glipor som katterna kan ta sig ut genom. De ska vara placerade med sådant avstånd att en katt aldrig kan vara när en annan katt, eller nysa på denna! I Sverige regleras minimimått av boxar via djurskyddslagen, som säger att de ska som minst vara 1,5 kvadratmeter med den kortaste sidan 1,2 m och höjden på minst 1,9 m. Boxen bör innehålla möjligheter för katterna att klättra på höjden, så som hyllor, stegar eller avsatser. Det bör finnas en sovplats högt upp, där katten kan vila eller hålla utkik ifrån. Att ha tillgång till utevistelse är önskvärt, då detta tillhandahåller frisk luft och bra ventilation och hjälper till att hålla borta både dåliga lukter och patogen (sjukdomsframkallande ämnen).


Din katt ska INTE kunna se de andra katterna på pensionatet, då detta är mycket stressande för katterna!



SÄKERHETSKORRIDOR

Utanför boxarna bör det finnas en säkerhetskorridor, med en dörr som öppnas och stängs när man går in i stallarna. Detta förhindrar att en katt som smitit ur sin box, eller som smiter när man ska ge den mat, tar sig ut utomhus och riskerar att försvinna.


RÄTT TEMPERATUR

Du bör säkerställa att din katt slipper frysa eller överhettas. Eftersom vi lever i ett kallt land är det viktigt med uppvärmning och varma, mysiga, bäddar för katterna att sova i, under sin tid på kattpensionat.



ÄTA & DRICKA

Kattpensionatet kan be dig ta med din katts vanliga mat, eller införskaffa den själva, för att förhindra magproblem. De övervakar hur mycket din katt äter och dricker och ser till att den mår bra.



ÖVERVAKNING

Du vill att de som jobbar på pensionatet övervakar varje katt noggrannt, genom att kolla vad och hur mycket de äter och dricker, hur avföringen ser ut och ser till att katten får sin medicin. Om något skulle hända katten och den behöver veterinärvård, tar de den till närmsta veterinär och ser till att den får den behandling som behövs. Här är det bra att tillhandahålla information kring kattens försäkring och ett akutnummer där du kan nås, om olyckan skulle vara framme (se lista högre upp).



TRYGG & AVSLAPPNAD

Du vill att din katt ska känna sig trygg i sin box, med flera olika ställen att vila, gå på toaletten och leka på, men du vill också att ljudnivåerna hålls nere, eftersom katter lätt skräms av höga ljud. Det bör finnas fasta rutiner inom pensionatet, så katterna lär sig när de ska få mat och rensad låda och där de kan se när människor kommer och går. Miljöberikning är viktigt, så att din katt inte blir frustrerad eller uttråkad. Detta kan göras genom att plantera växter som attraherar insekter, så katterna får något att titta på och eventuellt jaga i sin rastgård. Att tillhandahålla flera olika leksaker och att ta sig tiden att leka och kela med katterna (för katter som uppskattar mänsklig närhet). Det är också en god idé att ta med filtar, kuddar, klösträd/brädor och några leksaker hemifrån, för att hjälpa katten att snabbare anpassa sig till den nya miljön med saker som doftar av hemmet och trygghet.


Du vill att din katt ska känna sig trygg!
Du vill att din katt ska känna sig trygg!

Sammanfattningsvis så vill du ställa dig följande frågor när du försöker hitta ett bra alternativ för din katt:

  • Kommer katten vara trygg och säker?

  • Kommer katten kunna slappna av?

  • Är det rent och med bra hygien för att förhindra smittspridning?

  • Är boxarna tillräckligt stora?

  • Kommer din katt bli övervakad och omhändertagen?



Jag hoppas att denna artikel har varit till hjälp när ni letar efter alternativ för hur er katt ska tas om hand medan ni är på semester!







bottom of page